De moestuin is vreselijk positief voor uw gezondheid - Gezondheidstart

Ga naar de inhoud

Groenten uit eigen kweek

Een moestuin hoeft niet groot te zijn. In ons vorige huis hadden we een totale tuin van 10 x 10 meter. Er was vrijwel geen ruimte voor een serieuze moestuin. De cherrytomaten stonden dan ook in potten en jaar in jaar uit hadden we tussen de 1500 en 2500 cherrytomaatjes uit eigen tuin. Daarnaast druiven, pruimen, bramen, frambozen langs de schutting en af en toe ook sla en aardbeien in wat er nog aan ruimte was in de tuin.
De aardbeien deden het in die tuin niet zo goed.
Het voordeel van eigen kweek is dat je er meer voldoening aan hebt en je weet wat je eet.
Onze huidige tuin is iets groter...
  

In 2011 was onze tuin nog een paardenweide

Hierboven de tuin zoals we hem in 2011 aantroffen. Eén grote paardenweide. Leuk als je paarden hebt, maar ik kon er niet zo veel mee.
Liever verbouw ik mijn eigen groenten en fruit.
De tuin is dus in 2013 aangepast, U ziet dat hieronder, vanaf de andere kant genomen, de foto zoals ik die in 2014 maakte. U ziet ongeveer de helft van de tuin op deze foto.

Nu is onze tuin een permacultuurtuin in ontwikkeling

De huidige tuin bestaat uit een midden gedeelte dat schuin (naar links) door de tuin loopt. Het is in die middenlijn een kwestie van zitten, spelen en zwemmen.
Links en rechts daarvan zijn akkertjes gecreëerd waar ik de nodige eetbare planten en bomen heb geplaatst.
Ook heb ik nog een ouderwetse moestuin van ongeveer 20 bij 10. Dat was eerst 10 bij 5 en langzaam ben ik dat groter aan het maken. Uiteindelijk verwacht ik dat ik zo'n 500 vierkante meter ga gebruiken om groenten op te verbouwen.

De intentie is er om in de tuin de uitgangspunten van permacultuur toe te passen. Echter vergt dat in ieder geval al tijd en ook moeten de juiste plantencombinaties niet alleen gevonden worden, ze moeten ook naar elkaar groeien. Deze tuin is juli 2013 opgeleverd en toen was het nog kaal.

De oogst in 2014 was in ieder geval al kilo's aan Japanse wijnbessen, ook kilo's aardbeien. In 2015 hadden we uiteindelijk een ruime 100 kilo aan aardappels, zowel Frieslanders als Nicola. Verder drie soorten tomaten waarvan er nog altijd een stuk of tien planten in potten staan. (why change a winning formula?) Daarbij ook al wat fruit van de bomen en natuurlijk de éénjarige zaken als kolen, groenten etc.
Helaas is in 2014 de Boekweit door duiven opgegeten. Daar ben ik in 2015 dus maar niet meer aan begonnen. De vogels kregen door dat als ze er tegenop sprongen de planten knakten. Dan kan je vervolgens makkelijk de zaden eten... In 2015 was vooral de oogst van bieten, kolen, bonen, druiven en bessen enorm. We hebben ook een paar potten kweeperen gelei. Daarnaast hebben we in 2015 een flinke hoeveelheid aan pompoenen in meerdere eetbare variaties mogen oogsten. Meestal gaan de pompoenen voor soep gebruikt worden. De laatste pompoen uit 2015 hebben we in mei 2016 gegeten.
We hebben ook vijf kippen. Voor de kippen heb ik weer honderden maïsplanten en zonnebloemen gezet. De zonnebloemen zijn meervoudige bloemen variaties. Tot soms wel 80 bloemen per plant. En die planten worden niet zelden drie tot vier meter hoog.
Standaard staat er ieder jaar sla, wortelen, sperziebonen, munt in meerdere variaties, andere kruiden, rode bieten (lekker zoet), spruiten, doperwten, komkommers, augurken, pompoenen in de tuin. Dat is dan onder en naast de talrijke laagstam fruitbomen die al in de tuin staan.
Ik heb ook Turkse spinazie en een Japanse groentensoort staan. Ook heb ik de nodige koolvarianten. De oogst van de jonge bomen is waarschijnlijk de komende jaren nog vrij gering. Ik heb gekozen voor laagstamfruit en alles is na 1 juli 2013 gepland. Voor de groei is dit dus nog altijd hun opstartperiode en dat is te zien aan de beperkte hoeveelheid vruchten en noten.

Over Permacultuur heb ik een aparte website gemaakt. U kan die hier bezoeken. U komt ook op die site als u op de gratis nieuwsbrief inschrijft!
Het voordeel van gezond eten heb ik ook in een aparte site weergegeven. U vindt de site hier.

Terug naar de voorpagina

Terug naar de inhoud