Het gaat bij voedsel meer om kwaliteit dan om kwantiteit - Gezondheidstart

Ga naar de inhoud

Variatie in voedsel

Het gaat bij gezond eten minder om de hoeveelheid dan om de kwaliteit. Vooral variatie is belangrijk. Mensen zijn ingesteld op 24 uren.
Iedere 24 uur moet uw lichaam de nodige voedingsmiddelen binnen krijgen. Voedingsmiddelen die niet in een fast food maaltijd zitten.
Als u dus kiest voor een snelle hap bij één van de fast food ketens, dan zult u uw maaltijd moeten aanvullen met supplementen. Zo simpel is het.
Ook het eten van een stukje fruit helpt u niet veel verder. Veel fruit dat in de supermarkt ligt, heeft aan voedingswaarde de afgelopen veertig jaar zwaar ingeboet.
We zijn maar blijven oogsten. Investeren in de kwaliteit van de bodem was een kostenpost die de boer toch niet terug zag.

Peak Soil

Gezonde groenten

U hoorde al eens van Peak Oil? Het moment dat de productie van olie op haar piek lag. Er is ook een Peak Soil.
In de Verenigde Staten is sinds de oprichting van het land de helft van de vruchtbare aarde weggespoeld, weggewaaid of met de oogst mee verdwenen.
De helft!
Door het gebruik van kunstmest komt er ook geen aanvulling op de velden in de vorm van compost of mulch.
Jaar in jaar uit wordt er organische stof afgehaald en ze stoppen niets terug.
Het eindplaatje is overduidelijk voor iedereen die meer dan een paar hersencellen heeft.

Helaas is die wetenschap alleen pertinent onvoldoende. Immers gaat een boer failliet als hij als enige organische stoffen (tegen hoge kosten) op het land terug brengt. Zijn product wordt dan duurder en dan koopt niemand het. Immers kopen we onze boodschappen bij de supermarkt en wel tegen de laagst mogelijke prijzen.
Dat is alleen mogelijk als boeren de hoekjes afsnijden. Kortom, de bodem uitputten.

Uiteindelijk zal zelfs kunstmest niet kunnen voorkomen dat de grond vrijwel geen leven meer kan voortbrengen.
Die schade kunnen we vanaf satelieten zien... Vanwege de enorme omvang is ze ook niet snel meer te herstellen. Het kan overigens wel. Zelfs de Sahara kan weer groen worden als we dat willen. Het is echter niet alleen willen, het is ook er voor willen betalen. En de kosten zijn hoog.

Die armoede in de bodem van de landerijen zien we terug in de producten die van het land komen. Groente en fruit had vijftig jaar geleden nog echt een voedingswaarde vanwege kostbare elementen die waren opgenomen door de planten. Tegenwoordig kunnen de planten die elementen niet meer opnemen, want in de bodem, of in de kas, bevinden die elementen zich niet langer. Ze zijn opgebruikt en nooit meer aangevuld. De wasserbombe is een bekend voorbeeld van een tomaat die mooi rond en groot is, maar die aan voedingswaarde extreem arm is.
Door zelf voedsel te verbouwen, kunt u de basiskwaliteit terug in uw voeding brengen.
Door supplementen te gebruiken, kunt u tekorten in de verschillende stoffen aanvullen.

U merkt er niet direct wat van. Uw lichaam kan zo'n veertig tot vijftig jaar van misbruik aan. Dus ga gerust uw gang door slecht te eten en hou maar vol dat je er tegen kan. Je kleinkinderen zal je echter niet zien opgroeien.
Uw lichaam is als een motor. Je moet er olie en benzine in gooien, wil deze motor soepel blijven lopen. De motor gaat niet direct kapot als u er slechte benzine of olie in stopt, maar de levensduur neemt wel aanzienlijk af.

Wilt u snel resultaat?
Dan zijn er twee zaken waar u echt heel snel winst mee kan boeken. U zal u snel weer lekkerder in uw vel voelen.

Variatie 1
Variatie 2

Intra en Nutria, bijzonder waardevolle aanvullingen
Terug naar de inhoud